Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská vláda v čele s Orbánem chce změnit ústavu. Co se mu nepozdává?

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - Maďarská vláda se pokusí změnit ústavu, aby mohla udělit rozsáhlé mimořádné pravomoci bezpečnostním složkám a vládě v případě teroristické hrozby. Opozice tento návrh odmítá a považuje jej za snahu o zvýšení moci premiéra Viktora Orbána.

Podle deníku Politico se v návaznosti na teroristické útoky v Bruselu a teroristickým hrozbám jedná o rozšíření pravomocí při monitorování vyhledávání na internetu či telefonních hovorů a to bez povolení soudu. Znovu také chtějí projednávat zákaz shromažďování velkých skupin.

Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz ostře kritizují Evropskou unii především kvůli migrační krizi jako jedné z příčin zvyšujícího se rizika teroristických útoků. 

Riziko těchto útoků je podle vlády v Maďarsku na druhém stupni, což značí přímou hrozbu pro zemi. Po útocích v Bruselu ostře kritizoval i opozici, která podle něj blokuje opatření činěná pro bezpečnost v zemi. Mnoho Maďarů s ním souhlasí a jeho popularita roste.

Vláda hodlá změnit ústavu v bodě, které aktuálně hovoří o havarijních ustanoveních při přírodních katastrofách. Chce ji rozšířit na jakoukoliv teroristickou hrozbu.

Odpůrci se však brání. "Proč je zapotřebí dát premiérovi více pravomocí v případě teroristického ohrožení než by tomu bylo v případě skutečného vojenského útoku," ptá se například profesor práva Peter Hack. Upozorňuje na to, že v ústavě je již zakotveno, že při vojenském útoku je třeba posílit vládní pravomoce. Podle něj má vláda a bezpečností síly dostatečnou moc.

Vláda nyní musí přesvědčit minimálně dva opoziční poslance, aby návrh získal podporu dvou třetin parlamentu. A podle serveru Politico jsou připraveni ke kompromisům.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy