Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albrightová varovala Trumpa před izolacionismem Ameriky

Madeleine Albrightová
Madeleine Albrightová
Foto: Daily Telegraph

Washington - Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová (79), československá rodačka, v rozhovoru pro britský List The Guardian varovala zvoleného prezidenta Donalda Trumpa před izolacionismem.

Po Trumpově překvapivém vítězství v úterních volbách mu prý také řekla, že USA musejí hrát klíčovou roli v Severoatlantické alianci. "NATO je zásadní. Vzájemně za sebe neseme zodpovědnost," dodala.

List připomíná, že Trump při svém červencovém projevu na nominačním sjezdu republikánů naznačil, že Spojené státy by nemusely chránit jiné členské země NATO, pokud by dostatečně nepřispívaly do aliančního rozpočtu, a že by USA mohly stáhnout své jednotky ze zahraničí.

Albrightová, která v předvolební kampani podporovala poraženou demokratickou kandidátku, soudí, že Hillary Clintonová už nikdy o Bílý dům usilovat nebude. Doufá ale, že kandidovat bude jiná žena.

S narážkou na Trumpovu politickou nezkušenost dodala, že doufá, že až bude lépe informován, bude snad mít jiné názory. Pro americkou politiku je podle Albrightové zásadní šikovně řídit vztahy s Ruskem a Čínou a držet se dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Tu Trump v minulosti označil za "příšernou".

"USA musejí být v zahraničí aktivní. Pokud se nebudou angažovat, pak systém nebude fungovat, nebo dokonce nebude možné vytvořit systém nový," dodala Albrightová. Naznačila, že Trumpovi příznivci by nakonec mohli své volby litovat. "Byla jsem v Anglii krátce po brexitu (britském referendu o odchodu z Evropské unie) a lidé byli velmi překvapení, co udělali".

Témata:  Madeleine Albrightová 1 Donald Trump USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy