Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké novinářce Erdoganové hrozí doživotí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul – Doživotí pro známou novinářku Asli Erdoganovou žádá turecká prokuratura. Ženu podle agentury AFP viní z propagace terorismu.

Erdoganová pracovala pro istanbulský deník Özgür Gündem, který intenzivně informoval o kurdsko-tureckém konfliktu a jehož vydávání soud zakázal kvůli údajné podpoře Strany kurdských pracujících (PKK).

Vedle ní je obviněno dalších osm lidí, kterým hrozí doživotí a dlouholeté tresty. Datum procesu zatím nebylo stanoveno. Jde o novináře a členy vedení deníku Özgür Gündem. Podle prokuratury byly členy ozbrojené teroristické organizace, dopustit se měli také narušení národní jednoty a propagandy teroristické organizace. Podporovali prý PKK, která bojuje za autonomii Kurdů a za teroristickou ji považují Ankara, EU i USA.

Srpnové zatčení Erdoganové vyvolalo kritiku od umělců a spisovatelů z Turecku i ze zahraničí. Petici za její propuštění na internetu podepsalo přes 32.000 lidí. Devětačtyřicetilá spisovatelka a aktivistka má navíc podlomené zdraví, trpí astmatem a cukrovkou.

Témata:  Turecko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy