Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rebelové z Jemenu útokem přes hranice zranili civilisty v Saúdské Arábii

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád – Agentura Reuters informuje o přeshraničním útoku, při kterém jemenští povstalci střelbou zranili v sousední Saúdské Arábii 14 civilistů. Rebelové raketami pravidelně ostřelují sousední Saúdskou Arábii v odplatě za to, že se její vojáci zapojili do války v Jemenu.

Útok se odehrál v regionu Asír nedaleko jemenských hranic, 13 zraněných je občany Saúdské Arábie, jeden pochází z Bangladéše.

„Postižení utrpěli různá zranění a byli převezeni do nemocnice na ošetření," informovala saúdskoarabská agentura SPA. Střelba rovněž poškodila tři domy.

Šíitští povstalci obsadili v roce 2014 jemenskou metropoli Saná a pak postupovali do dalších částí země. Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a šíity se podařilo vytlačit z oblastí na jihu. Saná je ale stále v jejich rukou.

Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které ale ukončení sporu v Jemenu nepřinesly. Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo již nejméně 10.000 lidí.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy