Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý den po volbách: Amerika opět protestuje, lidé vyšli do ulic

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Po celých USA druhý den pokračují protesty proti zvolení republikána Donalda Trumpa prezidentem. Tisíce lidí v New Yorku, Kalifornii a mnoha dalších státech vyjadřují nespokojenost a zděšení nad jeho vítězstvím.

Narozdíl od středy byly ve čtvrtek večer protesty poklidnější a k zatýkání téměř nedošlo.

V New Yorku se lidé opět sešli před Trumpovým mrakodrapem Trump Tower na Páté avenue. V rukou měli transparenty s hesly vyjadřujícími hněv nad osobou příštího prezidenta. "Jde o klimatickou změnu, dohodu s Íránem. Jde o práva homosexuálů, masové deportace. Ať se na to díváte, odkud chcete, ten chlap to od začátku do konce vidí všechno špatně," řekl jeden z demonstrantů David Thomas.

Na druhém konci USA v San Francisku stovky lidí křičeli "není to můj prezident". Protestující v Minneapolisu a Portlandu krátce přiměli úřady k uzavření několika klíčových dopravních tepen. Další stovky lidí vyrazily k pochodům ve Filadelfii, Louisville či Baltimore.

"Právě proběhla velmi otevřená a úspěšná volba prezidenta. Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!" napsal Trump, který volby ještě krátce před zveřejněním výsledků označoval za zmanipulované.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA volby v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy