Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po útoku v tureckém Deriku zemřel oblastní guvernér

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Na následky zranění při čtvrtečním bombovému útoku ve městě Derik na jihovýchodě Turecka dnes zemřel oblastní guvernér Muhammed Fatih Safitür. Za atentátem patrně stojí stoupenec zakázané separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Safitür byl jedním ze tří lidí, které exploze zranila. Zřejmě militantní stoupenec PKK zaútočil podomácku vyrobenou náloží před Safitürovým sídlem, sdělil úřad provincie Mardin, jejíž součástí je také okres Derik. Guvernér utrpěl popáleniny druhého stupně a byl vrtulníkem přepraven do nemocnice ve městě Gaziantep, kde dnes zemřel.

Safitürk teprve v červenci ve funkci nahradil člena strany DBP, regionální pobočky prokurdské parlamentní strany HDP. Vláda tuto opoziční stranu, která je třetí nejsilnější parlamentní stranou, obviňuje z napojení na PKK.

Od roku 1984, kdy Strana kurdských pracujících přešla k ozbrojenému odporu, při střetech zemřelo už přes 40 tisíc lidí.

Před cestou do oblasti východního a jihovýchodního Turecka je třeba pečlivě zvážit specifika a zvýšená rizika této oblasti. "Doporučujeme, aby občané ČR, pokud se do této části země rozhodnou cestovat, o své cestě předem informovali ZÚ Ankara nebo GK Istanbul, vyhýbali se cestování v noci, při projíždění kontrolních stanovišť armády nebo četnictva se chovali klidně a ukázněně a respektovali pokyny místních orgánů. Některé silnice mohou být uzavřeny armádou," upozorňuje MZV ČR.

Dále se nedoporučuje vyhovět žádostem místních obyvatel o vyvezení různých balíčků, filmů, dopisů atd. Pokud by takováto zásilka byla u turisty nalezena a měla jakoukoliv souvislost s teroristickými organizacemi, hrozí poměrně vysoký trest.

Témata:  Turecko PKK teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy