Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán obvinil opozici, že nadržuje Bruselu. Pustil se i do nacionalistické strany Jobbik

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán, který v parlamentu neuspěl s návrhem na změnu ústavy, obvinil opozici, že přešla na stranu Bruselu. Zvláště kriticky se vyjádřil na adresu nacionalistické strany Jobbik.

Změna ústavy byla namířená proti kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie. Vládní návrh v úterý nepodpořila dvoutřetinová většina poslanců, nutná ke schvalování ústavních zákonů.

V rozhovoru pro rádio Kossuth Orbán zalitoval, že se vládnoucí strany nemohou spolehnout na opozici ve svém boji na "evropském poli". V této souvislosti zároveň opozici obvinil, že "přešla na stranu Bruselu". Prohlásil, že Jobbik, "dříve radikální" strana v domácí politice, již více nereprezentuje zájmy Maďarů, nýbrž zájmy Bruselu.

Poslanci Jobbiku pro úpravu základního zákona země ruku nezvedli, protože Orbán nepřistoupil na podmínku šéfa jejich strany Gábora Vony. Ten požadoval, aby vláda odmítla všechny formy přistěhovalectví, tedy i nabízení práva usadit se v zemi bohatým cizincům.

Orbán nový návrh předkládat nebude. "Udělali jsme, co bylo v našich silách... teď je bojiště v Bruselu," řekl. Současná ustanovení ústavy podle něj "nejsou jasná", pokud jde o migraci, a jejich výklad proto může být různý.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko Jobbik

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.