Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mali byl zadržen bývalý slovenský agent, je spojován s únosem Kováčova syna

Slovenská státní vlajka
Slovenská státní vlajka
Foto: INT

Bratislava - V západoafrickém státě Mali byl ve čtvrtek zadržen bývalý příslušník Slovenské informační služby (SIS) Ľuboš Kosík. Podle policie se v roce 1995 podílel na zavlečení syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska.

Na svém webu o tom dnes informuje slovenský list Sme, podle něhož slovenské úřady už připravují pro Mali žádost o vydání, která se ovšem týká jiné kauzy.

Mezinárodní zatykač na Kosíka slovenská policie vydala kvůli případu směnkového podvodu. Pravomocný rozsudek se čtrnáctiletým trestem vězení v této věci vynesl slovenský nejvyšší soud koncem června. Expolicista ještě před vynesením verdiktu Slovensko opustil.

Podle vyšetřovatelů případu únosu Michala Kováče mladšího a jeho zavlečení do Rakouska se na této akci podílel i Ľuboš Kosík. Dořešení kauzy ale zabránily amnestie, které v roce 1998 udělil autoritářský premiér Vladimír Mečiar.

Ze zločinu byla podezřelá SIS, kterou tehdy vedl blízký Mečiarův spolustraník Ivan Lexa. Tajná služba údajně chtěla prezidenta Kováče zdiskreditovat, protože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Témata:  Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy