Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA souhlasily s přijetím 1800 migrantů z Austrálie, Trump může plán zmařit

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Nově zvolený americký prezident Donald Trump by mohl zmařit dohodu, podle které Spojené státy přijmou stovky žadatelů o azyl, které nyní Austrálie drží na ostrovech v Tichém oceánu.

Spojené státy prý souhlasily, že přijmou 1800 uprchlíků z táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Podle australského listu The Sydney Morning Herald by šlo o výměnu uprchlíků.

Austrálie by na oplátku prý přijala migranty, kteří jsou v uprchlických táborech, jež spravují Spojenými státy v Kostarice. Jde o osoby, které prchají před násilím v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru.

S plány sice údajně souhlasil současný americký prezident Barack Obama, není ale jasné, jestli dohodu podpoří jeho nástupce Trump, který bude inaugurován 20. ledna příštího roku.

Pokud se přesídlení uskuteční, mohly by se uzavřít tábory, které dlouhodobě kritizují organizace na ochranu lidských práv. Tyto organizace tvrdí, že ostrovní tábory porušují úmluvu o uprchlících, kterou Austrálie podepsala v rámci OSN.

Australský premiér Malcolm Turnbull jednání odmítl komentovat. Mluvčí americké ambasády v Austrálii Rebecca Gardnerová médiím řekla, že se k diplomatickým jednáním nebude vyjadřovat. Poslanec australského parlamentu Christopher Pyne ale věří, že dohoda bude úspěšná: "Určitě na to je ještě čas, dva měsíce jsou dost času. Pokud to dobře dopadne, bude to velký úspěch pro Turnbullovu vládu," řekl televizní stanici Nine Network.

Témata:  Austrálie Donald Trump uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy