Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž pomohl nemocné manželce zemřít, soud ho zprostil obžaloby

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Lyon - Francouz Jean Mercier, který umožnil své vážně nemocné manželce vzít smrtelnou dávku léků, byl zproštěn obžaloby. Muže od začátku podporovalo Sdružení pro právo důstojně zemřít (ADMD).

Mercier, který před pěti lety pomohl zemřít své ženě Josanne, byl už při prvním procesu odsouzen jen k ročnímu podmíněnému vězení a ve čtvrtek v Lyonu ho odvolací soud zcela zprostil viny.

Nyní 88letý Francouz v listopadu 2011 údajně na přání manželky, která léta trpěla depresí a bolestmi k vůli artróze, přinesl k lůžku všechny léky a morfium předepsané lékaři. 83letá žena spolykala dávku, po které zemřela. Mercier vše řekl přivolanému lékaři s tím, že žena "chtěla skoncovat se životem za každou cenu".

"Neměl jsem co skrývat. Vím, že odešla v pokoji," řekl tehdy novinářům Mercier. Jednalo se podle něj o projev lidskosti, k němž potřeboval hodně odvahy. Stále je přesvědčen, že konal správně.

"Jean Mercier je osvobozen. Justice uznala jeho láskyplné gesto. Nyní se musí změnit zákon ohledně konce (lidského) života," řekl předseda sdružení ADMD Jean-Luc Romero-Michel k rozsudku lyonského soudu.

Ve Francii začal v srpnu platit zákon, který dává nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři přestali léčit a až do smrti je udržovali v bezvědomí.

Eutanazie, která bývá označována jako usmrcení na žádost, se v Česku trestá jako vražda, u které je možný až výjimečný trest doživotí. Asistovaná sebevražda je podle českého zákona trestná jako účast na sebevraždě s maximálním trestem až 12 let vězení. S uzákoněním eutanazie přitom podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) souhlasí 66 procent Čechů.

Témata:  Francie eutanazie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy