Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebudeme rozdělovat rodiny: Azylová města v USA odporují Trumpovi, odmítají plány na deportaci migrantů

Los Angeles
Los Angeles
Foto: Pixabay

Los Angeles - Donald Trump se v kampani zavázal, že z USA vyhostí 11 milionů nezákonných přistěhovalců a odepře finance "azylovým městům". Radnice New Yorku a Los Angeles nyní po zvolení republikána prezidentem doufají, že na to v reálu nedojde, a jsou odhodlány ilegály bránit.

New York a Los Angeles výrazně omezily součinnost s federálními přistěhovaleckými úřady, které se snaží ilegální imigranty deportovat. Obě města tyto osoby odmítají internovat, pokud není žádost federální Imigrační a celní služby (ICE) podložena rozhodnutím soudu.

Newyorský starosta Bill de Blasio ve čtvrtek na tiskové konferenci prohlásil, že město bude dál ilegální imigranty bránit. "Nehodláme obětovat půl milionu lidí, kteří mezi námi žijí. Nebudeme rozdělovat rodiny," řekl starosta.

Kalifornie je jedním z pěti amerických států, které omezily vyřizování žádostí o internaci imigrantů vydávaných ICE. Podobnou praxí se řídí i 37 amerických měst, označovaných v imigračním žargonu jako "azylová".

"Postupujeme v souladu s federálními přistěhovaleckými úřady, ale trváme na tom, aby žádosti o internaci byly ústavní," řekl losangeleský starosta Eric Garcetti prostřednictvím své mluvčí. "Starosta upřímně doufá, že ani žádný prezident tyto zásady neporuší tím, že potrestá města, jež jen chrání své obyvatele," dodala.

Témata:  USA přistěhovalectví Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy