Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě se bude stavět nová nemocnice za více než 100 milionů eur

Bratsilava, Slovensko
Bratsilava, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Společnost Svet zdravia, která na Slovensku provozuje 14 regionálních nemocnic a která patří do skupiny Penta Investments, postaví v Bratislavě novou nemocnici za více než 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč).

Novináře o tom dnes informovali zástupci Penty a provozovatele nemocnic. Skupina investici oznámila poté, co vláda premiéra Roberta Fica zrušila výstavbu nové univerzitní nemocnice v Bratislavě formou projektu veřejně-soukromého partnerství (PPP).

"Zdravotnictví pro nás představuje strategický projekt. Nemocnice nové generace v Bratislavě je největší soukromou investicí ve slovenském zdravotnictví," uvedl partner Penty Eduard Maták.

Výstavba nové nemocnice v okrajové části slovenské metropole, kde Penta buduje novou městskou čtvrť, by měla začít za dva roky. Začátek provozu zdravotnického zařízení se 400 lůžky a 14 operačními sály je naplánován na rok 2021. Jeho součástí bude i transplantační centrum nebo první slovenské komplexní centrum na léčbu mozkových příhod.

Generální ředitel společnosti Svet zdravia Ľuboš Lopatka řekl, že nemocnice bude poskytovat akutní i plánovanou péči téměř ve všech chirurgických a nechirurgických odborech pro klienty zdravotních pojišťoven. Dohody se zdravotními pojišťovnami ohledně nové nemocnice Svet zdravia ale zatím uzavřené nemá.

V nové nemocnici by mělo najít práci 1200 zaměstnanců, z toho bude asi 700 ošetřovatelských a 230 lékařských míst. Svet zdravia přitom chce přilákat i ty zdravotníky, kteří v minulosti odešli pracovat ze Slovenska do zahraničí.

 

Témata:  Penta Slovensko nemocnice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy