Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se mstí za sankce. Zakázalo exvyslanci USA vstup do země

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Bývalý americký velvyslanec v Moskvě se ocitl na černé listině Kremlu. Má zakázaný vjezd do Ruska v rámci odvety za americké sankce.

"Potvrdilo se, že jsem na kremelské černé listině a nesmím do Ruska," uvedl Michael McFaul na twitteru.

Dozvěděl se o tom poté, co se marně snažil získat ruské vízum pro prosincovou cestu do Moskvy, kde měl působit ve službách Hillary Clintonové. Po její porážce v prezidentských volbách ale cesta do Moskvy ztratila smysl. "Už to (vízum) nepotřebuji," poznamenal diplomat.

Ruský postih si vykládá jako pomstu za to, že má blízko k prezidentu Baracku Obamovi a za to, že Spojené státy v reakci na ruskou anexi Krymu a podporu separatistů na Ukrajině zakázaly vstup do USA řadě ruských představitelů, a to i z okolí prezidenta Vladimira Putina.

McFaul se podle médií také mohl znelíbit svým komentářem k výsledku amerických prezidentských voleb, že "Putin se vměšoval do našich voleb a náramně uspěl. Chlapík." Později tento komentář vymazal.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy