Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace proti Trumpovi pokračují, ulicemi zněla i střelba

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Stovky lidí vyšly v pátek večer znovu do ulic amerických měst, aby vyjádřily obavy z budoucího vývoje země po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. V oregonském Portlandu v noci na dnešek neznámý útočník postřelil demonstranta.

Podle serveru OregonLive na most v Portlandu dorazil automobil s několika muži v okamžiku, kdy po něm kráčel dav demonstrantů. Cestující z auta vystoupili, jeden z nich nejprve vystřelil do vzduchu, a pak svou zbraní zasáhl dolní polovinu těla jednoho z demonstrantů.

Portland byl v pátek stejně jako v minulých dnech centrem protestů proti Trumpovi, s jehož zvolením se mnoho Američanů odmítá smířit. I v noci na dnešek ve městě na západě USA policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a ohlušující granáty. Stovky lidí na policisty házely petardy, demonstranti malovali protestní hesla na okolní budovy.

Asi 1200 lidí se v pátek večer shromáždilo na Washingtonově náměstí v New Yorku, kde vyzývali k obraně lidských práv a svobod. Podle organizátorů se několik tisíc lidí sešlo také v centru Bostonu. Akce nebyla označena za protest, ale shromáždění na podporu lásky a míru.

V Miami a Atlantě večerní pochody narušily dopravu. Ve státě Tennessee studenti Vanderbiltovy univerzity zpívali písně za lidská práva.

 

 

Na některých akcích demonstranti nesli podobizny Trumpovy demokratické soupeřky Hillary Clintonové, ale také vlajky Mexika, jehož obyvatele Trump v kampani opakovaně urážel.

Trump v pátek demonstranty rezolutně odsoudil. "Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!" napsal na twitteru. Později obrátil. "Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí," uvedl.

Témata:  Donald Trump USA demonstrace v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy