reklama

O vydání Rusa usilují Spojené státy, protože Nikulin podle nich napadl sociální síť Linkedin a servery firem Dropbox a Formspring. Státní zastupitelství nyní podle rozhlasu čeká na materiály z USA.

Poté, co byl údajný ruský hacker v říjnu zadržen v Česku, ho městský soud poslal začátkem října do vazby. Rus sice podal stížnost k vrchnímu soudu, u něj ale neuspěl.

Také Moskva žádá o Nikulinovo vydání. Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za "součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům". Pracovníci konzulárního oddělení ruského velvyslanectví muže koncem října navštívili ve vazební věznici na Pankráci, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav, podmínky věznění a probrali s ním jeho případ.

O možném vydání Nikulina do Spojených států rozhodně pražský městský soud. Kdy se tak stane, není jasné. "Extradiční jednání zatím nařízeno není, městské státní zastupitelství zatím nepodalo návrh," uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Pokud by soud žádosti USA o vydání pravomocně vyhověl, poslední slovo bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten letos v únoru odmítl vydat do USA Libanonce Alího Fajáda podezřelého z napojení na teroristy.