Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký policista zastřelil černocha. Porota se čtyři dny hádala, proces byl prohlášen za zmatečný

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Washington - Proces v kauze bělošského policisty, který 19. července 2015 při dopravní kontrole ve městě Cincinnati zastřelil neozbrojeného černocha, byl prohlášen za zmatečný. Porota se totiž ani po čtyřech dnech nedokázala shodnout na verdiktu.

Policista Ray Tensing (26) zastřelil Samuela DuBosea (†43), kterého kontroloval kvůli chybějící poznávací značce a řidičskému průkazu.

Tensing původně vypověděl, že DuBose do něj během kontroly svým vozem narazil a několik metrů vlekl a že zbraň tasil, protože se podezřelý pokoušel o útěk. Záznam z kamery však dokazuje, že řidič nastartoval, policista na něj vystřelil a hlídka pronásledovala rozjeté auto, které po sto metrech zastavil náraz do sloupu. Uvnitř byl zhroucený řidič s prostřelenou hlavou.

Podle prokurátora Josepha Deterse nekladl DuBose žádný odpor, přesto jej Tensing zastřelil. "Dělám tuto práci už třicet let a tohle je ten nejstupidnější čin, který jsem viděl policistu udělat, naprosto neospravedlnitelný," řekl Deters dříve.

Soudkyně Megan Shannahanová opakovaně upozornila porotce, že mají všechny informace potřebné k tomu, aby dospěli k verdiktu. Porota se podle prokurátora přikláněla k tomu, aby policistu uznala vinným z úmyslného zabití a zprostila jej obvinění z vraždy. Nedokázala se ale shodnout.

Témata:  zabití černochů americkými policisty policie USA USA soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy