Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama navštíví Evropu, rozloučí se s Merkelovou, Hollandem, Renzim i Mayovou

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová a Barack Obama
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová a Barack Obama
Foto: g7germany.de

Washington - Mandát amerického prezidenta Baracka Obamy se nezadržitelně blíží ke konci. Šéf Bílého domu se v pondělí ještě vydá na cestu do Řecka a Německa, odkud poté odcestuje do Peru.

Předpokládá se, že pro Obamu, který 20. ledna předá svůj úřad republikánovi Donaldu Trumpovi, to bude poslední oficiální návštěva zahraničí a také příležitost osobně se rozloučit s některými světovými představiteli.

"Cesta bude zdůrazněním prezidentových závazků k transatlantické soudržnosti, silné a jednotné Evropě a také ke spolupráci s našimi asijsko-pacifickými partnery," uvedl Obamův mluvčí Josh Earnest.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes pak v pátek prohlásil, že Obama počítá s tím, že mu jeho zahraniční kolegové budou klást otázky o tom, jaký vliv bude mít zvolení Trumpa prezidentem na mezinárodní dohody, jako je například klimatické ujednání z Paříže či dohoda s Íránem.

Obamův speciál Air Force One odletí do Evropy v pondělí místního času. První zastávkou bude v úterý Řecko, kde od konce října působí nový americký velvyslanec Geoffrey Pyatt.

Od čtvrtka do pátku bude Obama pobývat v Německu, kde bude s kancléřkou Angelou Merkelovou jednat o Ukrajině a situaci v Sýrii. Tématem jejich rozhovoru má být také boj proti IS.

Návštěvu Berlína Obama využije ke zřejmě poslednímu osobnímu setkání s předními evropskými politiky, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Od pátku do neděle má Obama naplánovanou účast na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kde se setká mimo jiné s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Cesty do Peru chce Obama využít i k tomu, aby vyzval Kongres Spojených států k ratifikaci transpacifické obchodní dohody TPP.

Témata:  Barack Obama USA Angela Merkelová

Aktuálně se děje

7. května 2024 9:42

Tripartita bez odborů, které chystají protest. Fiala a Jurečka nechápou

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy