Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá rozvědka varuje před prací IS. Díky tomuto triku můžeme být ve velkém nebezpečí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Německé zpravodajské služby bijí na poplach. Podle nové zprávy rozvědky Islámský stát velice konkrétně instruuje své bojovníky, aby dokázali „správně“ odpovídat na otázky azylových úředníků a policistů, aby si zajistili, že budou moci zůstat v Evropě.

Islámský stát velice specificky trénuje radikály, aby se mohli maskovat jako běžní uprchlíci. Učí se například co a jak je třeba napsat do žádosti, aby si zajistili azyl v evropských zemích. Píše to list Die Welt s odvoláním na zprávu německé Federální zpravodajské služby (BND).

Džihástisté se školí třeba v tom, jak jednat, aby vzbudili dojem, že jsou „klasičtí žadatelé o azyl". Učí se, co mají říkat na otázky policistů i jiných migrantů. Ačkoliv zpráva není příliš konkrétní, dokládá informace, které se objevily už dříve, a podle kterých IS posílá do Evropy své bojovníky ukryté mezi migranty.

I předchozí zprávy naznačovaly, že se radikálové snaží splynout s davem a že v některých případech uspěli. Až dosud ale nebylo známo, že jsou bojovníci IS doslova „trénováni", aby dokázali vyplňovat žádosti a odpovídat na záludné otázky úředníků.

Německé tajné služby varují, že mají k dispozici stovky tipů týkajících se uprchlíků a jejich možných vazeb na teroristické skupiny, včetně Islámského státu. Kriminální policejní agentura už na konci července uvedla, že se mezi žadateli o azyl mohou skrývat aktivní členové, příznivci či stoupenci teroristických organizací nebo osoby, které mohou radikalizovat uprchlíky.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy