Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko musí snášet kritiku kvůli plotu proti uprchlíkům. Brusel se obává kontrol na hranicích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Hungarian Government

Brusel/Vídeň – Evropská unie v úterý vyjádřila znepokojení nad postupem Rakouska. Brusel se obává, že se země chystá na znovuzavedení kontrol na svých hranicích kvůli obavám z nové migrační vlny. Vídeň už také začala na hranici s Itálií budovat plot. Uvedl to server The Local.

Stavba, která vzniká v Brennerském průsmyku na alpských hranicích mezi Rakouskem a Itálií, přehradí dokonce i tamní dálnici.

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni a ministr vnitra Angelino Alfano napsali společný dopis komisaři zodpovědnému za migrační politiku EU Dimitrisi Avramopoulosovi, ve kterém požadují, aby komisař začal ihned jednat s Vídní.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová v úterý také uvedla, že Avramopoulos chce o stavebních pracích mluvit s končící rakouskou ministryní vnitra Johanna Mikl-Leitnerovou. Tu brzy ve funkci vystřídá dolnorakouský hejtman Erwin Pröll.

„Pokud se tyto plány uskuteční, pak je budeme muset brát velmi vážně. Brennerský průsmyk má zásadní význam pro svobodu pohybu v rámci Evropské unie," řekla mluvčí na tiskové konferenci. „Komise je velmi znepokojena," dodala.

Italští ministři dodali, že se neprokázalo, že by rakouská snaha „vycházela z faktů", a dodal, že Mikl-Leitnerová „nepředstavila žádná data ukazující údajný nárůst migračního toku z Itálie".

„Znovuzavedení hraničních kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru musí být výjimečné a přiměřené," řekl Bertaudová. „Komise posoudí veškerá opatření, která jsou přijímána ze strany rakouské vlády z hlediska nezbytnosti a přiměřenosti opatření," slíbila.

Rakousko se obává, že po uzavření balkánské trasy z Řecka, by uprchlíci mohli přicházet po nové cestě přes moře z Libye do Itálie a odtud dál do Rakouska. Bertaudová ale dodala: „Prozatím neexistuje žádný důkaz, že se tok nelegálních migrantů přesouvá z Řecka do Itálie, i když jsme zaznamenali nárůst počtu lidí, kteří přijíždějí do Itálie."

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy