Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na německého prezidenta? Jednání zatím výsledek nepřinesla

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ani po dnešku není jasné, kdo by se mohl stát kandidátem vládní koalice na nového nmeckého prezidenta. Joachim Gauck by neměl problém svůj post obhájit, v létě ale oznámil, že se nebude ucházet o další mandát.

Kancléřka a šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová jednala s předsedy koaliční sociální demokracie a Křesťanskosociální unie o kandidátech na prezidenta opakovaně. Shodu ale zatím se Sigmarem Gabrielem (SPD) a Horstem Seehoferem (CSU) nenašla.

Zase tak stoupla možnost, že sociální demokraté nominují současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, který by měl v případném třetím kole hlasování slušné šance na úspěch.

Koho by v takovém případě do boje poslala CDU/CSU, zatím není jasné. Ve straně se mluví o současném ministru financí Wolfgangu Schäublem nebo o ministryni obrany Ursule von der Leyenové.

Jednou z možností ale je, že by nakonec i křesťanští demokraté podpořili Steinmeiera. Zatím se tomu bránila především CSU.

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy