reklama

Posílení je nutné, ale chybí peníze

Trump volá po rozšíření stavu v pozemní armádě aktivně sloužících vojáků z 450 tisíc na 540 tisíc a počtu mariňáků u námořní pěchoty ze 182 tisíc na 200 tisíc, poukazuje Boot.  Doplňuje, že počet lodí námořnictva má stoupnout z 272 na 350 a vzdušné síly mají oproti současným 1141 letounům v budoucnu čítat 1200 strojů.

Podle vojenského historika jde o dobrý nápad: "Ozbrojené síly Spojených států se musí rozrůst, aby čelily vzestupu Ruska, Číny, Íránu, Severní Koreje a dalších hrozeb."     

Skutečnost, že republikáni kontrolují obě komory Kongresu činí možnost, že Trumpova vize bude realizována, pravděpodobnější, konstatuje expert. Dodává však, že rozhodně nejde o jistou věc a Trump především neoznámil, jak chce tyto ambiciózní plány financovat.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Boot odkazuje na poznámku Mackenzie Eaglenové z think tanku American Enterprise Institute, že již dosluhující prezident Obama plánoval v nadcházejících čtyřech letech utratit o 113 miliard dolarů více, než mu dovoluje rozpočtový strop. Realizace Trumpových plánů by pak vyžadovala minimálně dalších 250-300 miliard dolarů do roku 2020, zdůrazňuje odborník.

"Kde se tyto peníze vezmou?" pokládá otázku historik. Poukazuje, že během kampaně Trump tvrdil, že celá suma bude získána pouhým zastavením plýtvání, podvodů a zneužívání peněz v Pentagonu.

"Kdyby to tak šlo. Realitou, jak zkušené kruhy ve Washingtonu vědí, je to, že plýtvání pro jednoho znamená klíčový program pro druhého," pokračuje Boot. Vysvětluje, že každá položka v obranném rozpočtu USA má své obhájce a nebude jednoduché ji škrtnout. Některé rozmařilé výdaje lze vypustit, ale to podle experta nebude rozhodně stačit k financování Trumpových vojenských opatření.  

Někdo bude muset ustoupit

Kongres tak bude muset vyčlenit více peněz na obranu, ale zatímco takový krok potěší obranné jestřáby, zajisté se setká s odporem strážců rozpočtu, předvídá odborník. Podotýká, že Trump ve svém vítězném proslovu po volbách výdaje na obranu nezmínil, ale akcentoval plán najít bilion dolarů na obnovu infrastruktury.

"A pak tady je další Trumpova priorita - daňové škrty," poukazuje Boot. Konstatuje, že nezávislí rozpočtoví analytici naznačují, že plány budoucího prezidenta na snižování daní mohou v nadcházejících deseti letech připravit federální rozpočet o příjmy v závratné výši 10,8 bilionu dolarů.

Část těchto ztrát může být kompenzována vyšším hospodářským růstem, avšak podle experta jen za předpokladu, že Trump nerealizuje své záměry v oblasti dovozních cel, které mohou stát Spojené státy mnoho pracovních míst. "Trump nemá srovnatelné plány škrtů v rozpočtu. Ve skutečnosti během kampaně vyloučil škrty v mandatorních programech jako sociální pojištění a zdravotní péče," deklaruje nicméně Boot.    

Jak expert zdůrazňuje, pokud budou veškeré Trumpovy záměry realizovány, americký státní dluh - i s ohledem na rostoucí náklady na půjčky - by během nadcházejícího desetiletí vzrost o 5,3 bilionu dolarů. Dluh USA v poměru k HDP by tak stoupl na 105%, což je mnohem více, než pokud by se zavedla opatření navrhovaná Trumpovou protikandidátkou Hillary Clintonovou, případně se pokračovalo v současně nastavené politice, odkazuje Boot na analýzu organizace Tax Foundation.     

"Je těžké uvěřit, že republikány ovládaný Kongres se podvolí tak masivnímu zvýšení dluhu bez boje," předvídá historik s tím, že někdo bude muset nakonec ustoupit. Připomíná, že to není tak dlouho, kdy Trump škrty v rozpočtu Pentagonu oslavoval.  

Otázka podle odborníka tedy zní, za bude Trump bojovat o uzákonění obranných opatření, k nimž se zavázal v relativně pozdní fázi své kampaně. "Je to nejasné a to činí ještě důležitějším jmenování ministra obrany, jehož práce zajistí, že ministerstvo obrany bude mít prostředky potřebné k držení tempa s nepřáteli Ameriky," konstatuje závěrem Boot.