Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jobbik předloží vlastní návrh zákona o migrantech

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarská nacionalistická straná Jobbik předloží parlamentu vlastní návrh zákon o migrantech. Norma by měla zakázat všem přistěhovalcům možnost usadit se v Maďarsku, tedy i těm bohatým například z Číny.

Maďarský parlament minulý týden těsně odmítl návrh premiéra Viktora Orbána na ústavní změnu, která je namířená proti kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci EU.

Jedním z důvodů, proč zákon nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu, byl fakt, že ho nepodpořili poslanci opozičního Jobbiku. Šéf ultranacionalistů Gábor Vona totiž požadoval, aby vláda odmítla všechny formy přistěhovalectví.

Nový návrh Jobbiku bude doslovným opakováním Orbánova návrhu na změnu ústavy, k němuž bude ale připojen ještě požadavek na zrušení možnosti, aby si bohatí cizinci "právo pobytu koupili".

Místopředseda strany János Volner na nedělní tiskové konferenci řekl, že strana Jobbik klade na první místo bezpečnost Maďarů. "Ani chudí, ani bohatí migranti by neměli mít dovoleno usadit se v Maďarsku. Ani chudí, ani bohatí teroristé by sem neměli mít právo přicházet," citoval Volner předsedu strany Vonu.

"Je to trapný, opožděný pokus zastřít fakt, že zklamali Maďarsko," konstatovala vládní pravicová strana Fidesz

Témata:  Maďarsko Jobbik přistěhovalectví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy