Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti chtěli volný vstup do Evropy, tvrdě ale narazili

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sid (Srbsko) – Agentura Reuters informuje o skupině migrantů, která se rozhodla vydat na dvoudenní pochod ze srbské metropole Bělehradu. Běženci chtěli překonat chorvatskou hranici a dostat se do Evropské unie, to se jim ale zatím nepovedlo.

Skupina byla v neděli zastavena na hranici s Chorvatskem, tamní hlídky nedovolily asi 150 migrantům vstoupit na území EU. Většinu z těchto lidí tvoří Afghánci a Pákistánci, kteří v pátek odešli z Bělehradu, který leží asi 125 kilometrů od hranic. Požadovali přitom volný a bezpečný průchod do západní Evropy.

Vzhledem k vyčerpání a chladnému počasí se však někteří rozhodli vzdát se a pochod ukončili, informují tamní sdělovací prostředky. Přesto většina z nich dorazila do srbského hraničního města Sid. Tvrdí, že tam počkají, až se otevře hranice s Chorvatskem. Odmítli také umístění do tamního přijímacího střediska.

„Není jediný důvod, proč by měl někdo nelegálně překročit chorvatské hranice. Chorvatští policisté takovým pokusům brání a chrání hranici," řekl v neděli po návštěvě k hraničnímu přechodu Tovarnik chorvatský ministr vnitra Vlaho Orepic.

Podle agentury pro uprchlíky OSN je v současné době v Srbsku, kandidátské zemi EU, registrováno zhruba 6400 migrantů ze zemí jako je Sýrie, Irák, Pákistán a Afghánistán. Místní nevládní organizace tvrdí, že jejich počet se blíží spíše k 10.000. Většina běženců přijela z Bulharska a Makedonie.

Minulý měsíc se další skupina pokusila o podobný pochod směrem k maďarské hranici, ale nakonec se rozhodla k návratu do Bělehradu. Maďarsko, další člen EU, prakticky uzavřel své hranice migrantům.

V loňském roce bylo v Srbsku prošlo Srbskem celkem 579,518 přistěhovalců a žadatelů o azyl, což je více než polovina z asi jednoho milionu těch, kteří se do Evropy dostali po souši i po moři.

Témata:  uprchlíci Srbsko Chorvatsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy