Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko sehlalo? S údajnými ukrajinskými sambotéry je to prý jinak

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ruská tajná služba FSB minulý týden oznámila, že v Sevastopolu na anektovaném Krymu zadržela tři diverzanty. Ti byli údajně vysláni ukrajinskou armádní rozvědkou, aby poškodili vojenské objekty a důležitou infrastrukturu na poloostrově. Ukrajina ale takové nařčení důrazně odmítá. Poukazuje na celou řadu nesrovnalostí.

FSB tvrdí, že zadrženým diverzantům zabavila „výbušniny, zbraně, munici, speciální spojovací prostředky a další věcné důkazy zločinné činnosti, včetně plánků objektů chystané diverze".

Podle ukrajinského serveru Ukraine Today ruská propaganda v tomto případě „epicky selhala". Poukazuje na video, které FSB zveřejnila a na kterém je zachyceno zatčení jednoho z údajných diverzantů i zadržené zbraně. Odkazuje na výpovědi dobrovolníků z mezinárodní zpravodajské komunity, kteří tvrdí, že zadržené zbraně jsou pouhé repliky, které se používají při airsoftu.

Podle Kuzmy Tutova a Mykhaila Kuzněcova jsou zbraně na videu pouze plastové a kovové repliky skutečných zbraní. které nemohly být zaměněny se skutečnými zbraněmi. Dokazují to srováním jednotlivých zbraní (zde).

„Možná, že 'senzace' z 'ukrajinských sabotérů' byla naplánována tak, aby odpovídala naprostému nedostatku myšlení 86 procent Rusů. Koneckonců, oni vždycky věří v to, co se říká a ukazuje v ruských médiích v pořadech Putinových bezpečnostních služeb," dodali dobrovolníci.

„Přesto nyní ruská okupační správy zadržela 'sabotéry' na dobu dvou měsíců. Dva z nich jsou vědci, před okupací pracovali jako analytici centra Nomos. Nepodporovali okupaci a zastávali pro-ukrajinské názory. Třetí je podle aktivistů za lidská práva z webových stránek Krym SOS ukrajinský námořní důstojník v důchodu," píše server.

Ukraine Today také s odkazem na právníky varuje, že tento „falešný špionážní případ" by mohl být použit Kremlem k zastavení výměny vězňů.

„Ve skutečnosti FSB žádné diverzanty nechytila, protože na Krymu a v Sevastopolu nejsou. Ruské tajné služby se tímto způsobem snaží dokázat svou efektivnost, ale opět uvádějí ruské vedení, lid a mezinárodní společenství v omyl," prohlásil mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Andrij Lysenko.

Už v srpnu obdobná zpráva FSB o zadržení skupiny ukrajinských diverzantů na Krymu, kterou Kyjev popřel jako provokaci, vedla k prudkému zhoršení vztahů mezi Moskvou a Kyjevem. 

Témata:  Ukrajina Rusko Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy