Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když se vrátíte, zaplatíme vám. Navrhuje Rakousko uprchlíkům

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Rakousko jen od začátku tohoto roku poslalo domů asi 2800 žadatelů o azyl. Země tak stupňuje svůj program, v rámci kterého se úřady snaží přesvědčit migranty, kteří nemají nárok na azyl, aby odešli.

Počet těch, kteří odešli, se oproti loňsku zvýšil. Za celý rok 2015 bylo do vlasti deportováno celkem 8365 neúspěšných žadatelů, za první tři měsíce tohoto toku už to bylo 2800 lidí.

Rakousko v posledních měsících povzbuzuje žadatele o azyl, aby se vrátili domů dobrovolně. Nabízí jim peníze, což země považuje za levnější variantu, než je placení pobytu těchto osob v detenčních zařízeních.

Tento krok je součástí plánu, v rámci kterého chce země vrátit domů do roku 2019 50 tisíc žadatelů o azyl. Ti, kteří opustí zemi dobrovolně do tří měsíců obdrží 500 eur, ti, kteří odejdou do šesti měsíců dostanou 250 eur a po šesti měsících 50 eur.

Podle posledních údajů zveřejněných tento týden bylo násilně deportováno 890 lidí a 1896 souhlasilo, že odejde dobrovolně. Mezi těmi, kteří odešli dobrovolně, bylo 623 Iráčanů, 278 Íránců a 273 Afghánců.

Vedoucí Spolkového úřadu pro otázky azylu (BFA) Wolfgang Taucher uvedl, že někteří žadatelé o azyl mají pocit stesku po domově a už nechtějí žít v zapomnění a zoufalství v uprchlických centrech v Evropě.

„Slibovali jste nám něco jiného, než jste poskytli," slýchá prý často Taucher z úst některých žadatelů o azyl žijících v rakouských uprchlických centrech. Taucher věří, že by zájem o návrat mělo více lidí, nechtějí prý ale ztratit tvář a žádat příbuzné, aby jim poskytli pomoc při placení za zpáteční let domů.

Nový projekt BFA povzbuzující lidi k odchodu bude testován v uprchlických centrech, zpočátku bude mířit na žadatele o azyl z Afghánistánu, Nigérie a Maroka.

Ve spolupráci s nevládními organizacemi Charita a Human Rights Austria plánuje BFA šířit informace vysvětlující, že těm, kteří se chtějí vrátit dobrovolně, bude zaplacen let i lékařská péče .

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy