Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama vyzval Američany: Dejte Trumpovi šanci

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Podle dosluhujícího šéfa Bílého domu Baracka Obamy bude pro nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa důležité, aby po své bojovné kampani vyslal signály jednoty. Řekl to na tiskové konferenci v Bílém domě před odletem na návštěvu Řecka, Německa a Peru.

Obama uvedl, že jeho následovník a dlouhodobý politický nepřítel je "upřímný" v tom, že chce být prezidentem všech Američanů. Minulý týden na soukromém setkání s Trupem v Oválné pracovně Obama podle svých slov řekl budoucímu prezidentovi, že kvůli hořkosti a divokosti jeho kampaně je opravu důležité, aby se pokusil vyslat signály jednoty a oslovil menšinové skupiny, jako ženy a další, které znepokojila jeho kampaň.

Obama také ujistil, že Spojené státy zůstanou nepostradatelnou světovou mocností a že mu Trump řekl, že bude plnit závazky vůči NATO.

Ve svém projevu Obama změnil tón, když ještě v posledních dnech před volbami se Trumpově kandidatuře vysmíval a dokonce obvinil Trumpa, že svými projevy o muslimech pomáhá Islámskému státu a podkopává americkou demokracii svými prohlášeními o zmanipulovaných volbách.

Na dotaz na jeden ze zatím nejkontroverznějších kroků od Trumpova triumfu, tedy jmenování Steva Bannona strategickým poradcem, Obama řekl, že je na prezidentovi, aby si jmenoval tým, který pro něj bude pracovat.

Témata:  Barack Obama Donald Trump USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy