Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku zatkli za údajnou korupci ministra hospodářství Uljukajeva

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev (60) byl v noci na dnešek zadržen. Podle vyšetřovatelů obdržel úplatek přes dva miliony dolarů za "pozitivní" hodnocení, které způsobilo, že těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť.

Vyšetřovatelé podle agentury Reuters již brzy navrhnou obvinění. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval slovy, že je to vážné obvinění. "V každém případě pouze soud bude schopný cokoliv rozhodnout," dodal. Prezident Vladimir Putin byl podle něj o zatčení informován. Premiér Dmitrij Medveděv žádá důkladné vyšetřování. Firma Rosněfť v prohlášení uvedla, že obvinění ministra nepovažuje za ohrožení obchodní dohody.

Uljukajev je nejvyšším státníkem v Rusku, který byl zatčen od nezdařeného pokusu o puč v roce 1991. Vyšetřovací výbor je přímo podřízený prezidentu Putinovi.

Ruská vláda dokončila prodej většinového podílu ve středně velké ropné společnosti Bašněfť do rukou mnohem většího domácího konkurenta Rosněfť před měsícem. Ruská ropná jednička, nad kterou má kontrolu Kreml, za 50,8 procenta akcií Bašněfti zaplatila 329,70 miliardy rublů (125,3 miliardy Kč).

Prodej Bašněfti je jedním z klíčových bodů letošního privatizačního programu ruské vlády. Cílem prodeje státního majetku je snížit rozpočtový deficit, který zvyšují nízké ceny ropy.

Uljukajev při dokončení prodeje řekl, že nabídka Rosněfti překročila vládní odhad hodnoty podílu mezi 297 miliardami a 315 miliardami rublů. Druhý zájemce, jehož totožnost ministerstvo nesdělilo, nabídl méně. Analytici upozorňují, že privatizace Bašněfti vypadá spíše jako koncentrace v ropném sektoru.

Čistý zisk firmy Rosněfť se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 77 procent na 26 miliard rublů (9,9 miliardy Kč). Zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 45 miliard rublů.

Tržby klesly o čtyři procenta na 1,22 bilionu rublů (464,2 miliardy Kč). Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) nicméně o 20 procent vzrostl a dosáhl 292 miliard rublů. "Podmínky na komoditních trzích ve třetím čtvrtletí zůstaly obtížné," uvedl generální ředitel podniku Igor Sečin.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy