Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afričtí muži mrhají penězi na chlast a drogy. Ministr se kaje za svá slova

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Gerd Müller před časem prohlásil, že afričtí muži mrhají penězi na alkohol, drogy a ženy. Po kritice se omlouvá, prý to myslel jinak.

Ministr Křesťanskosociální unie (CSU) řekl 2. listopadu na stranickém kongresu v Bonnu, že afričtí mužové neinvestují do svých dětí, rodiny a do vzdělání.

"Když africká žena vydělá 100 dolarů, přinese domů rodině 90 dolarů. Když 100 dolarů vydělá africký muž, kolik přinese domů? Třicet dolarů. A určitě víš, co udělá se zbytkem (smích): (nakoupí) totiž chlast, drogy a ženy samozřejmě," prohlásil ministr, který před čtyřmi dny oznámil dokončení velkého německého plánu pomoci černému kontinentu, takzvaného "Marshallova plánu pro Afriku".

Müller ale podle své mluvčí vycházel z vědeckých poznatků, konkrétně ze studie Nike Foundation z roku 2009. Müllera naopak kritizovala generální tajemnice SPD. "Je to odpudivý rasismus, špatně maskovaný za pseudovědu," řekla.

"Je mi to líto, prohlášení bylo příliš nediferencované," řekl dnes Müller v marockém městě Marrákeš, kde se účastní světové konference o klimatu. Z kontextu celé jeho řeči je podle agentury DPA zřejmé, že mu šlo o to, aby vyzdvihnul význam žen a mládeže pro budoucnost Afriky.

Témata:  Afrika Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.