reklama

Odkrýt seznam vláda odmítá, ačkoli sama kancléřka Angela Merkelová byla terčem amerického sledování, stejně jako ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Vyplývá to ze zdrojů serveru WikiLeaks, podle kterého NSA sledovala také poslední tři francouzské prezidenty včetně toho současného, Françoise Hollandea.

Podle soudu zájem vlády na zachování utajení převažuje nad zájmem výboru o informace, uvádí usnesení z poloviny října, které bylo dnes vyhlášeno. Vydání seznamu bez souhlasu USA by prý mohlo narušit funkčnost zpravodajských služeb a tedy i schopnost Berlína jednat v zahraničně a bezpečnostně politické oblasti.

Na seznamu se nachází telefonní čísla, e-maily a IP adresy, které údajně NSA předala německá zpravodajská služba BND. Ta Američanům podle magazínu Der Spiegel léta pomáhala se sledováním evropských podnikatelů a politiků.

Závěr soudu schvalující utajení seznamu kritizovaly opoziční strany. "Toto rozhodnutí signalizuje, že si tajné služby mohou dál dělat, co chtějí, nerušeně od parlamentní kontroly," řekla zákonodárkyně za Levici Martina Rennerová. "Velké části mnohaleté nezákonné praxe BND zůstanou nyní zatemněné. Další skandály a masivní porušování základních práv jsou (tak) předprogramovány," prohlásil poslanec za stranu Zelených Konstantin von Notz.