Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatýkání Rusů v cizině? U Trumpa narazíte, vzkazuje Moskva

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Moskva - Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov dnes v Moskvě uvedl, že Rusko očekává, že Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa skoncují s praxí zadržování ruských občanů ve třetích zemích a s jejich transporty před americké soudy.

Dolgov prohlásil, že „americký hon na Rusy po celém světě" je protiprávní. Mezi tyto případy podle Ruska patří i kauza hackera zadrženého v říjnu v Praze, o jehož vydání chce žádat americká justice.

Není prý ale zdaleka jediný. Zmocněnec poukázal na osud ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl zadržen v Thajsku a odpykává si v USA trest 25 let vězení, a pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. Jejich zadržení v cizině a eskortování do USA označuje Moskva za únos.

Rusko doufá, že se teď všechno změní. „Počítáme s tím, že Trumpova vláda dospěje ke správným závěrům a s touto protiprávní praxí skoncuje," řekl Dolgov. Rusko se podle něj nikdy nesmíří s porušováním lidských práv svých občanů. Věznění dvou jmenovaných Rusů je prý zpolitizované a je založeno na falešných důkazech.

Na začátku října ˇvesko na žádost USA zadrželo Rusa Jevgenija Nikulina, který byl obviněn z hackerských útoků na servery amerických firem. Muž je ve vazbě, jeho vydání do USA má posoudit pražský městský soud. Definitivní slovo o jeho vydání by měl ministr spravedlnosti ČR. Úřad však dosud americkou žádost o vydání neobdrželo, napsala dnes agentura TASS s odvoláním na informace z Prahy.

Témata:  Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy