Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly dobyly třetinu východní části Mosulu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Mluvčí ministerstva vnitra Saad Maán dnes na tiskové konferenci uvedl, že irácké ozbrojené síly vytlačily oddíly radikálního Islámského státu (IS) už z více než třetiny východní části Mosulu. Jeho slova přinesla agentura AFP.

Maán tak reagoval tak na dohady, nakolik už irácká armáda postoupila při osvobozování druhého největšího města Iráku, kterého se radikální džihádisté zmocnili už před dvěma lety.

Podle agentury AP dnes stovky iráckých civilistů dnes v osvobozených východních obvodech města čekaly ve frontách na jídlo. Zásoby ale rychle docházejí, o jídlo se nyní proto s místními obyvateli dělí i příslušníci armády.

Jeden z iráckých důstojníků uvedl, že ve třech oblastech východního Mosulu, které byly předchozí den ještě dějištěm intenzivních bojů, čekalo na příděl jídla asi 700 lidí. „Je to pro nás problém, protože pro ně nemáme dost jídla. Čekáme, až nám další potraviny pošle vláda," dodal.

Irácká armáda zahájila ofenzivu s cílem osvobodit Mosul 17. října. Druhé největší irácké město islamisté obsadili již v roce 2014. Do bojů je nasazeno na 100.000 vojáků, policistů, pešmergů a šíitských milicionářů.

Ze vzduchu se do bojů zapojuje i mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Jak uvedl mluvčí americké armády John Dorrian, koaliční nálety od začátku operace zničily 59 automobilů naplněných výbušninami určených pro sebevražedné útoky a přes 80 tunelů.

Speciální oddíly na začátku listopadu vstoupily na východní mosulské předměstí, ale narazily na tvrdý odpor islamistů. Postupují pomalu, protože se obávají obětí mezi civilisty. Objevily se již informace, že radikálové používají místní obyvatele jako lidské štíty. Islamisté se rovněž důkladně opevnili, na vojáky nastražili množství výbušnin a podnikají i sebevražedné atentáty.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy