reklama

Výsledky amerických prezidentských voleb stále nejsou oficiálně kompletní, a to ani po dnešním ohlášení z New Hampshire, že vítězkou v tomto státě na severovýchodě USA se stala Hillary Cintonová. Vítěz voleb Donald Trump tak zůstává na 290 volitelských hlasech, Clintonová zvýšila jejich počet o čtyři na 232.

V Michiganu je sice kompletně sečteno, výsledek ale podle volebních pravidel nelze ještě oficiálně oznámit, protože neuběhla lhůta, během níž mohou kandidáti požádat o přepočítání. Trump v Michiganu získal zhruba jen o 13.000 hlasů víc než Clintonová, a tak tuto možnost nelze podle volebních komisařů vyloučit. V New Hampshire uběhla lhůta pro žádost o přepočítání dnes.

V každém z 83 volebních obvodů v Michiganu navíc pracují speciální kontrolní komise, které platnost odevzdaných hlasů pečlivě prověřují. Ti pak odešlou svá hlášení státní volební komisi jako podklad pro konečný verdikt. Definitivní výsledek lze podle místních médií očekávat koncem listopadu.

Pokud Trump hlasy michiganských volitelů získá, bude mít na svém kontě hlasy 306 z celkového počtu 528 volitelů. Celkový výsledek hlasování z 8. listopadu už je nezvratný a dopočet posledních hlasů kromě statistiků příliš mnoho Američanů nezajímá. V Michiganu Trump získal 47,6 procenta hlasů, zatímco Clintonová 47,3 procenta.