Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo uprchlíky nechce, má plán, co s nimi

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Německo se všemi silami pokouší zbavit těch migrantů, kteří nemají nárok na azyl. Spolustraník kancléřky Angely Merkelové navrhuje odříznout od feredálních prostředků ty regiony, které odmítnou deportovat přistěhovalce. Uvádí to server Breitbart s odvolánim na něměcký list Die Welt.

Kai Wegner, generální tajemník Křesťansko-demokratické unie (CDU), chce odstavit od federálních fondů ty regiony, které nepokračují s deportacemi, uvádí die Welt.

Nově navrhovaná taktika přichází po několika zprávách, které se týkaly obtíží německé federální vlády, která se snaží deportovat neúspěšné žadatele o azyl a migranty, kteří spáchali zločiny, zpět do jejich zemí původu. Z jedné zprávy vydáné v srpnu vyplynulo, že v první polovině letošního roku bylo vráceno pouze 166 neúspěšných žadatelů o azyl ze severní Afriky.

V rámci nového plánu Wegner mluví o tom, že by regiony, které realizují většinu deportacím měly získat více federálních prostředků, a naopak ty, které deportují jen málo nebo vůbec, by byly ze systému úplně odstraněny. „Podpora spolkové vlády směrem k regionům musí být navržena takovým způsobem, aby byly podporovány deportace a prosazování právního státu," cituje jej německý tisk.

„Země s vyššími počty deportací by měly rovněž získat úměrně více z federálních fondů," řekl a dodal, že by bylo jen spravedlivé, aby ti, kteří „neplní svou povinnost vyhostit odmítnuté žadatele o azyl" nebyli odměněni.

Ušetřené peníze by pak podle Wegnera mohly být rozděleny úspěšným žadatelům o azyl a využity na integrační programy. „Prostředky musí být vynaloženy ve prospěch těch, kteří jsou skutečně ohroženi a na cílenou podporu jejich integrace," dodal.

Tlak se vypořádat se s neúspěšnými žadately o azyl a vzestup antiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) vedl kancléřku Merkelovou k přiznání, že její migrační politika byla v některých ohledech špatná, a že je třeba, aby byl zvýšen tlak na deportace.

Průměrné náklady na „násilnou" deportaci migrantů z Německa se podle serveru Breitbart mohou vyšplhat až k částce 50,000 eur (1,35 milionu korun) na migranta. Federální vláda se stále jedná se zeměmi severní Afriky, které odmítají přijmout mnoho z jejich příslušníků zpět do země. Mnohé státy, jako je Egypt, jednají s Evropskou unií o podobné dohodě o migrantech, jako je za mezi EU a Tureckem, kdy blok zaplatí peníze zemi, aby přijala přistěhovalce zpátky a aby zároveň zastavila tok nových migrantů, připomíná server.

Témata:  Německo uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy