Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je na nohou. Vyděsily ho čistky v Putinově týmu?

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ministr ekonomického rozvoje Ruské federace byl 14. Listopadu 2016 zadržen Federální službou bezpečnosti Ruska (FSB) z důvodů podezření na korupci; doktor ekonomických věd Alexej Valentinovič Uljukajev si měl říci o 2 miliony amerických dolarů za zprostředkování převodu 50% státních akcií nedávno zestátněné firmy Bašněfť ve prospěch společnosti Rosněfť. Případ nabývá na důležitosti i sledovanosti, jelikož se jedná o státního úředníka vysokého ranku chyceného při činu. Uljukajev sice spolupracuje s vyšetřovateli, ale svou vinu popírá. Za vším vidí provokaci namířenou proti své osobě. Basmanný soud v Moskvě uvalil nyní již na exministra domácí vězení. Informuje Moscow Times.

V Rusku již dva roky běží intenzivní protikorupční program. Pokud by se obvinění vznesená proti bývalému ministrovi potvrdila, hrozí Uljukajevovi až 15 let vězení. Politické elity v Moskvě jsou doslova vystrašeny, protože takovouto akci proti ministrovi ve funkci zažívají v přímém přenosu prakticky poprvé.

Pro korumpované elity je špatnou zprávou, že nic nenasvědčovalo, že za oběť antikorupčních opatření padne takto vysoce postavený člen vládnoucího kabinetu. Pro Rusko má incident s Uljukajevem národní význam. Je to více než signál. Moskevské Timesy se oprávněně ptají, co bude dál.

Poté co Uljukajev strávil několik hodin ve společnosti Rosněfť, bylo provedeno jeho zadržení v noci na úterý. Uljukajev dle vyjádření prokremelského listu „Život" si určitou chvíli prý myslel, že se stal obětí zvlášť promyšleného žertu. Nic nenasvědčovalo zadržení. Ministrova svita se v ten moment nacházela na palubě letadla mířícího na konferenci Asijsko-pacifické spolupráce do Peru. Aleksej Valentinovič měl odletět tamtéž až další den.

Místo toho byl ale zadržen. Uljukajev prý opakoval větu: „Co se to tu k čertu děje?" V tomto duchu se o záležitosti šíří Moskevské Timesy. Podle nich jsme zřejmě svědky války mezi vládou a společností Rosněfť, již předsedá dlouholetý Putinův spojenec Igor Sečin. Dle stanice CNBC je Sečin patrně druhým nejsilnějším mužem v Rusku.

Byl to ale právě Uljukajev, který spolu s náměstky předsedy vlády Igorem Šuvalovem, Arkadijem Dvorkovičem, ministrem financí Ruska Antonem Siluanovem, kritizoval tzv. „narušování privatizace". Došlo by k němu, kdyby se kontrolní balík akcií jedné státní společnosti dostal do rukou další státní společnosti, tedy Rosněfti.

 

Ministr pod drobnohledem

Problém je, že pak Uljukajev nečekaně změnil svou názorovou pozici. Zdá se, že ji vyměnil za 2 miliony dolarů. Za tuto sumu vystavil společnosti Rosněfť pozitivní vyjádření ministerstva na plánovanou akvizici půlky společnosti Bašněfť. Nedávné otočení Uljukajeva prý vyvolalo údiv Vladimíra Putina, který ale nakonec také souhlasil, aby nákup 50% akcií firmou Rosněfť proběhl za tržní cenu.

FSB monitorovala komunikaci bývalého ministra zhruba měsíc před jeho zadržením. Novaja Gazeta připomíná, že zatím není k dispozici žádný videomateriál, kde by bylo nad veškerou pochybnost jasně vidět, že se Uljukajev „dotkl fyzických peněz". Policie vydala stanovisko, že z důvodů vyšetřování nebude žádný takový materiál veřejnosti zatím postoupen. Dodává však, že na rukou Uljukajeva byly při zadržení zachyceny stopy po označených penězích. Zároveň bylo orgány činnými v záležitosti odhalení této korupce dáno na vědomí, že Rosněfť je mimo podezření a převod akcií od Bašněfti je legální.

Byli to totiž samotní úředníci Rosněfti, kteří nestandardní praktiky Uljukajeva oznámili. Anatolij Čubajs, náměstek bývalého premiéra Ruska Černomyrdina, nynější šéf společnosti Rosnano, pozn.) řekl, že zná Uljukajeva přes třicet let a jeho zadržení v něm vyvolalo šok. Uljukajev měl vyslovit vůči Rosněfti dokonce hrozby, čemuž ne příliš věří komentátor Gleb Pavlovský; podle zdroje mk.ru se může jednat o zpolitizovaný případ. Například není jasné, proč nebyl Uljukajev odvolán dříve, jestliže se celková nedůvěra vůči němu vyvíjela několik měsíců. Ministr práce Šochin událost komentuje tak, že je dost zvláštní, že vysoký politik s pětadvacetiletou praxí by byl nyní chycen „jako kluk"?

Věc má určité bizarnosti. Uljukajev je jeden z nejlépe placených úředník v Rusku. Úplatek ve výši dvou milionů dolarů se jeví jako nicotný, srovnáme-li jej s celkovou sumou kontraktu, která se měří na miliardy. Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov uvedl, že prezident byl a je o aféře podrobně informován. Další komentátoři se domnívají, že případ s Uljukajevem je úderem proti poněkud „demoralizované" vládě Dmitrije Medveděva.

Ten je Uljukajevovým bezprostředním nadřízeným a o jeho zadržení se dověděl jen krátce před akcí FSB. Medveděv v ruské Dumě vylíčil svou konsternaci, že „něco takového je za hranicemi jeho chápání". Vladimír Putin tedy zprostil Uljukajeva funkce 24 hodin po jeho zadržení. Co se týká ruské elity, byl jí vyslán čitelný vzkaz. „Příště může být na řadě kdokoli z vás!"

Témata:  Rusko Alexej Uljakajev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy