Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Německa zamíří bojovat za IS každý měsíc pěti lidí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Počet lidí, kteří z Německa odcházejí do Sýrie a Iráku bojovat za takzvaný Islámský stát, se výrazně snížil. V současné době jich je asi pět měsíčně.

Uvedla to německá televizní a rozhlasová stanice NDR s odvoláním na zprávu bezpečnostních složek. Celkem se do řad islamistů z Německa vydalo kolem 840 osob.

Analýza ukazuje, že zatímco v roce 2014 odjíždělo ze spolkové republiky za džihádem v některých měsících až 100 lidí, mezi červencem 2015 a červnem letošního roku v průměru už méně než pět měsíčně.

Podle odborníků je to dané tím, že Islámský stát ztratil pro mladé radikály na přitažlivosti.

Možných vysvětlení nabízí zpráva několik: větší vojenský tlak spojenců na Islámský stát, lepší hraniční kontroly nebo to, že dokonce i některé islamisty odrazuje brutalita IS. Nejisté ale je, jak poznamenává NDR, jakou roli hraje výzva IS, aby radikálové už necestovali na Blízký východ, ale útočili ve svých domovských zemích.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy