Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Berlín se proměnil v pevnost. Obamu hlídají obrněné transportéry a stovky policistů

Obrněné transportéry a stovky policistů. Berlín hlídá Baracka Obamu.
Obrněné transportéry a stovky policistů. Berlín hlídá Baracka Obamu.
Foto: YouTube

Berlín - Jak to dnes vypadá v Berlíně? Obrněné transportéry v srdci města, liduprázdná Braniborská brána, stovky policistů v ulicích města a vrtulníky nad ním.

Tak vypadají dnešní bezpečnostní opatření v německé metropoli, na nichž se během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy podílí kolem 5000 policistů.

Během celého pobytu odcházejícího prezidenta Spojených států v Berlíně platí bezpečnostní stupeň 1+, tedy ten vůbec nejvyšší. Nejvíce patrná jsou opatření u hotelu Adlon, kde Obama bydlí. Okolo slavného hotelu, který leží v bezprostřední blízkosti Braniborské brány, stojí několik obrněných transportérů a desítky policejních aut. V přístupu k němu brání zátarasy.

Policisté, které je dnes v centru Berlína možné potkat na každém kroku, do nlízkosti Adlonu nepouštějí nikoho, kdo tam nepracuje nebo nebydlí. Obama se svým týmem podle německých médií obsadil celé páté patro hotelu, jehož prezidentské apartmá má 185 metrů čtverečních a je vybaveno speciálními bezpečnostními prvky včetně neprůstřelných oken.

Přísná bezpečností opatření v okolí hotelu, v němž už ve středu Obama tři hodiny jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, se dotýkají i některých turistických památek v centru metropole. Například k Braniborské bráně, která je jindy obsypána zahraničními turisty, se dnes žádný z návštěvníků nedostane blíže než na několik desítek metrů. Brání jim v tom zátarasy i policisté se samopaly.

Témata:  Německo Berlín Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.