Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se pustila do Trumpa. Odmítla tvrzení, že změny klimatu jsou výmysl

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Marrákeš (Maroko) - Čína odmítla tvrzení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářství.

Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min na klimatické konferenci v Marrákeši připomněl, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách.

Trump ve své předvolební kampani uvedl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Prohlásil také, že odstoupí od plánu svého předchůdce Baracka Obamy na snížení amerických emisí oxidu uhličitého skoro o třetinu během příštích 15 let.

Trump také tvrdil, že globální oteplování je poplašná zpráva vytvořená Čínou s cílem snížit konkurenceschopnost amerických výrobců.

"Když se podíváte na historii jednání o klimatických změnách, zjistíte, že je ve skutečnosti inicioval Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) s podporou (amerických) republikánů během vlády Ronalda Reagana a George Bushe staršího na konci 80. let," řekl ve středu náměstek šéfa čínské diplomacie Liou. Trumpa přitom vyzval, aby přijal "moudré rozhodnutí" ohledně závazku USA v boji proti globálnímu oteplování.

Témata:  Čína počasí Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy