Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová doufá v úzké vztahy s Trumpovou administrativou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německo má zájem velmi úzce spolupracovat i s administrativou příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Na tiskové konferenci po jednání s odcházejícím prezidentem USA Barackem Obamou to dnes v Berlíně řekla kancléřka Angela Merkelová. Vztahy se Spojenými státy jsou podle ní jedním se základů německé zahraniční politiky.

Oba politici, kteří se spolu dnes setkali k poslednímu jednání mezi čtyřma očima, ocenili vzájemnou spolupráci v uplynulých osmi letech. Merkelová Obamu označila za spolehlivého partnera i v těžkých časech, zatímco Obama vyslovil přesvědčení, že si na mezinárodní scéně nemohl přát lepší partnerku než Merkelovou.

Německá kancléřka doufá, že tradičně dobré vztahy s USA budou pokračovat i za Trumpovy administrativy. Jsou podle ní v zájmu obou zemí.

K příštímu americkému prezidentovi se vyjádřil také Obama, který věří, že Trump zaujme konstruktivní postoj k Rusku a zároveň bude schopen se Moskvě postavit, když budou zájmy obou zemí rozdílné.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.