Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší moment Obamovy vlády? Americký prezident prozradil, co to bylo

Barack Obama, prezident USA
Barack Obama, prezident USA
Foto: usa.gov

Berlín - Nejhorším momentem během osmi let, které je Barack Obama v úřadu amerického prezidenta, byl masakr na základní škole v Newtownu.

Při masakru zemřelo 20 dětí a šest pedagogů. Obama to dnes řekl v rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ARD a magazínem Spiegel.

"Myslím, že okamžiky, které pro mě byly nejhorší, nejsou spojeny jen s těžkými teroristickými útoky, ale s masakry," uvedl Obama, který je nyní na návštěvě Německa.

"Možná si ještě pamatujete na masakr na základní škole Sandy Hook, při kterém zmatený mladý muž zastřelil 20 šestiletých dětí. Musel jsem se pak jen o dva dny později setkat s rodiči, kteří přišli o své děti. Jejich bolest prakticky není možné vyjádřit slovy. Bude mě vždy tížit," řekl dnes americký prezident k události z konce roku 2012.

14. prosince 2012 na základní škole v Newtownu postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Nakonec zabil i sám sebe.  Stovky místních dětí musely proto až do letošního června chodit do školy v sousedním Monroe, na konci srpna je ale už přivítá nová budova. Mezi staršími žáky bude 70 dětí, kteří ještě jako mladší žáci navštěvovaly školu v době jednoho z nejhorších krveprolití spáchaných na amerických školách.

Aby v dětech nic nevyvolávalo negativní emoce, město se rozhodlo změnit i celé okolí školy včetně parkoviště a příjezdových cest.

Oběti střelby tu podle člena vedení školy Josepha Eradiho nebude ze stejných důvodů připomínat žádný výrazný památník. Zda se dočkají nějaké méně viditelné pietní pocty, odmítl Eradi novinářům říci s odkazem na soukromí rodin obětí.

Témata:  Barack Obama USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy