Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Bajkonuru odstartovala k ISS loď Sojuz s tříčlennou posádkou

ISS
ISS
Foto: ESA **www.esa.int**

Bajkonur (Kazachstán) - Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou.

Tu tvoří ruský kosmonaut Oleg Novickij, americká astronautka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA), Francouz Thomas Pesquet. Přistání na ISS je plánováno o dva dny později.

Trojice se připojí ke stávajícím obyvatelům ISS - kosmonautům Sergeji Ryžikovovi a Andreji Borisenkovi a astronautovi Shaneovi Kimbroughovi.

Doplní tak posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Nahradí Američanku Kathleen Rubinsovou, Rusa Anatolije Ivanišina a Japonce Takuju Ónišiho, kteří se na Zemi vrátili 30. října.

Whitsonová, Novickij a Pesquet stráví na oběžné dráze kolem Země šest měsíců. Američanka Whitsonová se přitom stane první ženou, která bude Mezinárodní vesmírné stanici velet už podruhé. Poprvé měla možnost v roce 2007, kdy se také stala vůbec první ženou v této funkci.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy