Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet Turků usilujících o azyl v Německu prudce stoupá. A bude hůř, obává se Berlín

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Počet Turků, kteří v Německu usilují o azyl, se prudce zvyšuje. Podle mediální skupiny Funke Mediengruppe letos podalo žádost v zemi o mezinárodní ochranu už 4437 tureckých občanů, což je dva a půlkrát více než za celý loňský rok.

V prvním pololetí letošního roku bylo v Německu registrováno každý měsíc kolem 350 tureckých žádostí o azyl a poté počty rostly až na zhruba 485 žádostí v říjnu.

Narůstající trend v počtu tureckých žádostí o azyl očekává mluvčí poslanecké frakce CDU/CSU pro otázky vnitřní bezpečnosti Stephan Mayer. Ten také nyní kritizoval nedávné prohlášení z německého ministerstva zahraničí, že země je připravena pomoci oponentům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

"Nemůžeme vyřešit problémy Turecka tím, že sem pozveme všechny kritiky tamního režimu, aby žádali o azyl," uvedl Mayer.

V polovině července provedla část armády v Turecku neúspěšný pokus o převrat, po němž turecké úřady začaly s rozsáhlými čistkami. O práci přišlo přes 100 tisíc lidí a přes 30 tisíc osob skončilo ve vězení.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy