Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmocněnec OSN kritizoval Austrálii za nehumánní podmínky v uprchlických táborech

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Zvláštní zmocněnec OSN pro lidská práva migrantů François Crépeau zkritizoval Austrálii za uprchlické tábory v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Tamní podmínky jsou podle něj nehumánní. Austrálie čelí častým výtkám také od Amnesty International.

Austrálie dlouhodobě uplatňuje přísnou azylovou politiku, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v Nauru a Papue-Nová Guinei. Za provozování táborů Canberra těmto státům platí.

Podle Crépeaua jsou podmínky v táborech "kruté, nehumánní a ponižující". "Austrálie by vehementně protestovala, pokud by se s jejími občany zacházelo v jiných zemích tak, jako s migranty v těchto táborech," uvedl kanadský právník Crépeau.

Tento měsíc organizace Amnesty International přirovnala zmiňované uprchlické tábory k vězením pod širým nebem. Australský premiér Malcolm Turnbull kritiku odmítl jako "absolutně nepravdivou".

Crépeau ale ocenil i dohodu Austrálie se Spojenými státy z minulého víkendu o přesídlení stovek uprchlíků z Nauru a Papuy-Nové Guiney do USA. Podle zmocněnce OSN je to "skvělý začátek". Austrálii pochválil i za její loňské rozhodnutí přijmout dalších 12.000 uprchlíků nad běžnou roční kvótu. Ta činí 13.750 osob.

Témata:  Austrálie uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy