reklama

Samozvaná bulharská domobrana v čele s Valevem chytá migranty, kteří nelegálně hranici překročí ve snaze dostat se do Evropy. Bulhar se netají tím, že migranty doslova loví. „Já bych to popsal jednoduše jako sportovní aktivitu. Sportovce nelze považovat za násilníka," vysvětloval svou činnost pro média v červenci.

Už v březnu také vůdce domobrany uvedl, že jeho muži pro svou práci používají terénní motorky i psy, někteří muži, včetně něj, pak jezdí i na koních. Všechny migranty pak předává bulharské policii, I přesto se nevyhnul kritice ze strany Helsinského výboru pro lidská práva. Ten vyzval úřady, aby si na činnost domobrany posvítily, protože jsou její aktivity ilegální a protože cejchuje všechny uprchlíky jako zločince.

Valev věří, že každý uprchlík je potenciální džihádista. Videa žen a dětí obklíčených lovcem vyvolaly pobouření ze strany obhájců lidských práv. Podle zpráv některých tamních médií má Valev podporu tamních politiků – spekulace vyvolal především fakt, že má on a jeho muži k dispozici dva vojenské obojživelné transportéry. Přesto oficiálně Valev vazbu na bulharsku vládu nemá.

Server Express teď s odkazem na bulharská média uvádí, že se „lovec uprchlíků" dostal do hledáčku tamních státních zástupců, kteří prošetřují stížnosti týkající se toho, že podporuje diskriminaci a šíří rasovou nenávist vůči migrantům. Kromě toho se úřady také zajímají o to, kde mohl Valev získat tolik peněz, ze kterých své aktivity financuje. Love již dříve řekl, že jde o dary od jeho fanoušků.

Valev se díky svým aktivitám v zemi hodně proslavil, bylo mu také nabídnuto, aby se účastnil známé reality show Big Brother, Za účast v pořadu měl inkasovat v přepočtu asi 2 miliony korun.