Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerryho příměří v Jemenu se hroutí. Tvrdé boje si vyžádaly 20 mrtvých

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Na předměstí jemenského Táizzu dnes došlo k prudkým bojům mezi šíitskými rebely a stoupenci vlády, zahynulo přes 20 lidí. Incident snižuje šanci na dodržování příměří, které vešlo v platnost ve čtvrtek a které dojednal americký ministr zahraničí John Kerry.

Podle vojenských zdrojů přišlo za posledních 24 hodin o život 13 rebelů a osm příslušníků provládních sil. Povstalci informovali o desítkách zraněných při ostřelování místního tržiště. Dva civilisty pak usmrtily rakety, které povstalci vypálili na rezidenční oblasti Táizzu.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že do jimi provozovaných zdravotnických zařízení v oblasti bylo převezeno celkem 21 mrtvých a 76 zraněných.

V oblasti Táizzu se intenzivně bojuje již několik dní a nemocnice na obou stranách fronty hlásí neustálý příliv zraněných.

Šíitští povstalci obsadili v roce 2014 jemenskou metropoli Saná a pak postupovali na jih. Loni v březnu se do bojů na straně jemenské vlády zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií. Saná je ale stále v rukou rebelů. Konflikt si vyžádal již  přes 10 tisíc obětí.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy