Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V jemenském Táizzu se střetli povstalci a vládní síly, zemřelo nejméně 20 lidí

Jemen. ilustrační fotografie
Jemen. ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Saná - Na předměstí jemenského Táizzu při intenzivních bojích mezi povstalci a stoupenci vlády zahynulo přes 20 lidí. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na vojenské a lékařské zdroje. 

Tvrdé střety podle AFP snižují naděje na to, že se budou znepřátelené strany řídit příměřím, které mělo podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho začít v zemi platit od čtvrtka.

Za posledních 24 hodin přišlo podle vojenských zdrojů o život 13 rebelů a osm příslušníků provládních sil. Povstalci informovali o desítkách zraněných při ostřelování místního tržiště. Dva civilisty pak usmrtily rakety, které povstalci vypálili na rezidenční oblasti Táizzu. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že do jimi provozovaných zdravotnických zařízení v oblasti bylo převezeno celkem 21 mrtvých a 76 zraněných.

V oblasti Táizzu se intenzivně bojuje již několik dní a nemocnice na obou stranách fronty hlásí neustálý příliv zraněných civilistů i bojovníků. Šéf americké diplomacie přitom tento týden oznámil, že se povstalci a Saúdská Arábie, která podporuje jemenskou vládu, shodly na vyhlášení klidu zbraní od čtvrtka. Jemenský kabinet nicméně ihned oznámil, že o žádné takové domluvě nic neví.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy