Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo by mělo víc utrácet, tvrdí Brusel. Schäuble nesouhlasí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se dnes ohradil proti středečnímu doporučení Evropské komise. Ta podle německého politika nemá právo určovat, v jakém rozsahu mají vlády členských zemí Evropské unie manévrovat se svými rozpočty.

Komise v podstatě vyzvala Německo k většímu utrácení, když doporučila eurozóně jako celku uvolnění veřejných financí v rozsahu 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To má podle komise přispět k podpoře reforem a hospodářského růstu.

Schäuble připomněl, že je Berlín, stejně jako komise, vázán evropskými zákony. „Pakt stability říká, že komise posuzuje rozpočty členských států. Komise se místo toho vyjádřila k fiskálnímu manévrovacímu prostoru eurozóny a k tomu nemá mandát," řekl Schäuble na akci, kterou v Berlíně pořádal list Süddeutsche Zeitung.

Ve výroční analýze komise Německo výslovně nejmenovala. Protože se ale Francie, Itálie a Španělsko pohybují na hranici povolených deficitů, má z velkých zemí eura prostor pro zvyšování veřejných výdajů a uvolnění rozpočtů pouze Berlín.

Podle Schäubleho je nutné držet se unijního Paktu stability a růstu, který stanovuje mantinely rozpočtovým deficitům a nařizuje postupné snižování deficitů, protože je to v zájmu ochrany eura. Ministr tím podle agentury Reuters narážel na to, že komisi vnímají mnohé severoevropské země jako příliš vstřícnou k porušování paktu zeměmi jižní Evropy.

Německo požadavky paktu na snižování deficitů plní od roku 2012 více než musí, a od roku 2013 dokonce vede rozpočtové přebytky. Komise proto Berlínu opakovaně doporučuje, aby Německo zvýšilo domácí výdaje, což by podpořilo ekonomiku celé eurozóny a snížilo závislost německé ekonomiky na vývozu.

„Nežádáme o větší utrácení všechny členské státy. Ovšem ty země, které by to v zájmu přiměřené fiskální pozice celé eurozóny dělat měly, by neměly být překvapeny," řekla na slova německého ministra mluvčí komise Annika Breidthardtová.

Témata:  EU Německo Wolfgang Schäuble

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy