Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus dorazil do Rakouska, podpořil kandidáta Hofera

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň - Bývalý český prezident Václav Klaus podpořil v Rakousku kandidaturu pravicového populisty Norberta Hofera na prezidenta.

Na pátečním sympoziu pořádaném Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), jehož hlavním tématem byla masová migrace do Evropy, Klaus před ní opět důrazně varoval. Podle serveru listu Salzburger Nachrichten hovořil o probíhající evropské válce, byť "jen naštěstí v rovině idejí a interpretací".

Podle Klause bude volné myšlení na starém kontinentu stále více potlačováno "politicky korektní elitou", jejímž úmyslem je propašovávat cizince do Evropy.

Také Hofer kritizoval nedostatky uprchlické politiky z posledních let ve své zemi. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci "neoblomný".

Hofer, který uspěl u soudu s odvoláním proti výsledkům prezidentské volby, v níž minule jen těsně zvítězil jeho soupeř, a vynutil si tak jejich opakování, připustil, že i nové hlasování bude těsné. Řekl, že si je jistý, že jeho protivníci udělají vše pro to, aby nezvítězil. Svým stoupencům podle Salzburger Nachrichten řekl, že se nesmí dovolit marxistům, komunistům nebo zeleným, aby se ve světě dostávali k moci.

Témata:  Václav Klaus Norbert Hofer Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy