Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři Češi vypluli na moře v lodi z PET lahví, daleko ale nedopluli

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ajaccio - Trojice Čechů vyplula na lodi z PET lahví do Alžírska. Jejich cesta ale skončila v půlce, na Korsice se jim porouchal motor a musela je zachránit pobřežní hlídka. A francouzské úřady jim zakázaly na bizarním plavidle pokračovat, fungují totiž zvýšená opatření kvůli uprchlíkům.

rojčlenná posádka české lodi vyrazila z ostrova Elba k alžírským břehům 3. dubna. Brňané Jara Chlumský, Zdeněk Softić a Albert Fikáček ale vypluli na opravdu unikátním člunu, což se jim nakonec vymstilo. Plavidlo vyrobili z 3700 plastových lahví.

"Nemáme dostatek financí na to, abychom si koupili normální loď. A taky chceme být inspirací a ukázat, že je všude kolem nás spousta materiálu, který místo aby skončil na skládce, se může využít k něčemu skvělému," uvedl Fikáček.

Nejdříve šlo všechno podle plánu, u Korsiky ale brněnským námořníkům selhal motor. Musela je zachránit pobřežní hlídka, která loďku nazvanou Vichr odtáhla na pevninu. A francouzské úřady v přístavu Porto Vecchio jejich bizarní plavidlo opravdu zajímalo.

Prefektura nakonec zakázala trojici dobrodruhů pokračovat, což potvrdilo i české ministerstvo zahraničí. "Námořní prefektura pro Středozemní moře opravdu vydalo zákaz k další plavbě, další podrobnosti ale v tuto chvíli nemáme," sdělila TN.cz mluvčí Irena Valentová.

"Důvod je čistě logický – máme totiž ilegální plavidlo, které se nikdo neodvážil homologovat, ani v Česku, ani ve Francii nebo Itálii... ale rozhodli jsme se to nevzdat a vyplout i přes to. Ze spárů italské a francouzské policie už jsme po cestě několikrát vyvázli, ale z Korsiky nás teď nechtějí pustit dále," doplnil Fikáček.

V celé oblasti také kvůli uprchlíkům panují zpřísněná bezpečnostní opatření, brněnští dobrodruzi se proto domnívají, že je Francouzi nejdříve podezírali z migrace. S nadsázkou pak spekulovali i o tom, že je úřady považují za džihádisty.

"Momentálně tedy čekáme, zda nás odtáhnou do mezinárodních vod a zatím opravujeme menší závady, sbližujeme se s domorodci, koštujeme místní víno a chodíme na procházky, lovíme ryby a snažíme se neuhryzat nudou," dodal námořník s tím, že stále doufají v dokončení cesty.

Témata:  moře Korsika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy