Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švýcarsku byly obnoveny rozhovory o sjednocení Kypru

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mont Pélerin (Švýcarsko) - Zástupci řecké a turecké části Kypru dnes obnovili ve švýcarském letovisku Mont Pélerin jednání o sjednocení ostrova rozděleného od roku 1974.

První kolo rozhovorů trvalo od 7. do 11. listopadu. Tehdy generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že řešení letitého konfliktu je na dosah ruky. Bližší informace o případném pokroku jednání mezi kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadisem zastupujícím řeckou většinu a severokyperským vůdcem Mustafou Akincim, který zastupuje menšinové Turky, nejsou ale známy.

Klíčovou otázkou aktuálních rozhovorů je návrat majetku řeckým obyvatelům, který zabrali na severní části ostrova Turci.

Pokud budou švýcarské rozhovory úspěšné, měla by se následně konat mezinárodní konference za účasti Řecka, Turecka a Británie. Tyto tři země jsou od nezávislosti Kypru v roce 1960 podle ústavy garančními mocnostmi. Zástupci severní části ostrova požadují, aby Turecko i nadále zůstalo garantem. Řečtí Kypřané ale namítají, že členská země EU žádné garanční mocnosti již nepotřebuje.

Na konci jednání by měl vzniknout federální stát dvou rovnoprávných entit. Výsledky rozhovorů budou muset v obou částech ostrova schválit ještě lidé v referendu.

Témata:  Švýcarsko Kypr

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy