Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvoudenní příměří v Jemenu je zatím dodržováno

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V Jemenu je prozatím dodržováno příměří, které vyhlásila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií.

Klid zbraní má platit nejméně 48 hodin od sobotního poledne místního času a podle zpráv z Jemenu dnes v jemenské metropoli Saná panoval klid. Bude-li příměří dodrženo, počítá se s jeho prodloužením. Jemenský konflikt trvá od roku 2014 a vyžádal si na 10.000 mrtvých.

V sobotu byly boje hlášeny z jihojemského Táizzu, dnes ráno pak incident z Maríbu, který je východně od Saná. Šíitští povstalci tam na pozice armády vypálili tři rakety, které ale byly zničeny ještě ve vzduchu a nikoho nezranily.

Mluvčí arabské koalice dnes šíity obvinil, že příměří v prvních deseti hodinách porušili ve 180 případech, přičemž ve 30 šlo o palbu z Jemenu na území Saúdské Arábie. Kritizoval také povstalce, že udržováním bojů v Táizzu blokují dodávky potravin civilistům.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy